уторак, 8. фебруар 2011.

Ugovor i Viza

 Ako ste pročitali prvi tekst i jos uvek imate volju da nastavite, nastaviću sa poteškoćama koje nailazite i kako ih rešavati. Nemojte da se obeshrabrujete ako vas prva kompanija na koju ste naišli odbije.Meni je pošlo za rukom iz trećeg pokušaja.
Važno je biti uporan,jer ništa ne dolazi preko noći.Kad vam najzad stigne poziv da ste dobili ugovor,spremite se na dalje mučenje sa papirima.Jer hvala bogu u Srbiji jos uvek trebaju radnu vize za odlazak u inostranstvo.Dakle spremite fotokopije ugovora,pasoša,4 slike u formatu pasoša,i formular za vizu.I sve to lepo u 2 primerka + originali.Formulare za vizu popunjavaju agencije koje se nalaze pored nemačke ambasade.Momci vredno čekaju ispred ambasade i pitaju da li vam trebaju formulari.Svi su ljubazni i nema potrebe za strahom,popunjavanje formulara stoji oko 10e. a viza je 60e.Nemačka ambasada radi od 08:00 i nema potrebe da se dolazi ranije.Tamo će vam gospodin na vratima reći kada da dođete da predate dokumenta,obično se čeka sat - dva.Za to vreme možete otići do agencije i popuniti formular,ako ste kojim slučajem zaboravili slike i to će vam uraditi u agenciji.
Kad predate dokumenta,na vizu se čeka nekih 5-6 dana ali može biti i ranije.Oni će vas zvati da vas obaveste.
Za to vreme možete nastaviti sa ostalim stvarima koju su vam potrebne .Ako nemate otvoren devizni račun obavezni ga otvorite,toplo preporučujem Raifasen banku.Za desetak minuta je sve završeno.Tražite da vam daju SVIFT i IBAN kodove od banke i adresu banke,trebaće vam za popunjavanje vaših papira.
Medicinski pregled, trebaće vam takođe,najbolje kod lekara opšte prakse,jer vam oni šalju papir na koji treba da se udari pečat i potpis.
Sve ostale papire pažljivo pročitajte i popunite,gde treba potpišite.Kad vam stigne viza kopirajte i stavite sve zajedno.prekontrolišite sve tri puta pa tek onda pošaljite.Ako nešto nije jasno slobodno se obratite osobi koja vam je slala dokumenta.



5 коментара:

utisci